Airconditioning

Steeds meer wagens zijn standaard uitgerust met airco. Dit systeem heeft zoals alle onderdelen van de wagen ook onderhoud nodig. Waarom? Uw aircosysteem leeft! Wanneer u uw aircosysteem aanzet, kunnen bacterien, schimmels en andere micro-organismen door de ventilatie in het interieur terechtkomen. Deze micro-organismen kunnen bij veel mensen onplezierige allergische reacties veroorzaken: niezen, hoesten, geirriteerde waterige ogen ...

De micro-organismen kunnen ook een muffe en onprettige geur veroorzaken. Met een verfrisser in de wagen kunt u die geur weghalen, maar de oorzaak blijft Waar zitten deze organismen? 1. Een plaats waar de ongenode gasten graag verblijven is de interieur- of pollenfilter. Die filtert stof, vuil, pollen en organismen uit de lucht. De interieurfilter moet ieder jaar of om de 15-20.000 km worden vervangen, volgens de voorschriften van de constructeur. Dat is vooral belangrijk omdat vervuilde filters schadelijk kunnen zijn voor de ventilatormotor (met hoge kosten daaruit voortvloeiend).

 

Er is ook een verhoogd risico voor de gezondheid en een verhoogd veiligheidsrisico vanwege de door het temperatuurverschil beslagen voorruit. De interieurfilter is redelijk gemakkelijk bereikbaar en kan dus relatief snel worden vervangen. De verdamper bevindt zich in het dashboard en is geintegreerd in het ventilatie-verwarmingssysteem. Die moeilijk toegangelijke positie biedt een ideale omgeving - donker en vochtig - voor de organismen om zich voort te planten. Een regelmatig onderhoud van het aircosysteem is daarom meer dan nodig.

 

Wat houdt dit regelmatig onderhoud in?
Jaarlijks: vervangen van de interieurfilter Tweejaarlijks:
1. recycleren van het aircokoelmiddel
2. vervangen filter-droger van het aircosysteem
3. hervullen van de airco-installatie
4. Reinigen en ontsmetten van de verdamper met Evidis toestel.

 

Wat is reinigen en ontsmetten ?
Na verloop van tijd kan een airco onaangename en ongezonde luchtjes gaan verspreiden. Dit kan zelfs dergelijke vormen aannemen, dat de inzittenden hier ziek van worden. Dit komt doordat het oppervlak van de verdamper een prima leefgebied vormt voor bacterien en schimmels. Het desinfecteren van het oppervlak van de verdamper wil echter nog weleens een tijdrovende bezigheid zijn, omdat de verdamper, ergens ver weg, is ingebouwd in het dashbord en er veel moet worden gedemonteerd om er bij te kunnen. Met het nieuwe desinfecteerapparaat van Behr Hella Service, de EVIDIS, kunt u de schimmels en bacterien te lijf gaan zonder enig demontagewerk. De EVIDIS wordt eenvoudig gevuld met een desinfecterende vloeistof en in het interieur van de auto geplaatst. De EVIDIS wordt aangesloten op de sigarettenaansteker en vernevelt de vloeistof. Door de airco in de recirculatiestand te laten werken, wordt de nevel door het hele luchtcirculatiesysteem verspreid, dus ook naar het oppervlak van de verdamper.

 Evidis.JPG  

Waarom vervangen van de filter-droger?
Dat onderdeel filtert slijtagedeeltjes van de compressor uit het aircogas. Daarnaast zitten er siliciabolletjes in om vocht uit het systeem op te slorpen. Deze bolletjes zijn na 2 jaar verzadigd. Wordt de filter-droger niet vervangen, dan gaan deze bolletjes oplossen en zich verspreiden in het hele aircosysteem met als gevolg een slecht werkende airco en later een defect systeem. Als die smurrie in de compressor terechtkomt is die onherstelbaar beschadigd. Gevolg: compressor vervangen (zeer duur onderdeel) en volledig spoelen van de installatie met vloeibaar koudemiddel en drogen met stikstof. Dat is duurder dan iedere twee jaar de filter-droger vervangen.

 

Vloeistof voor spoelen :                                                                                            

Vloeistof na spoelen